Solo van noord naar zuid: de Amerika's - verslag van Adriaan

Valse start

Expediteurs

Het inladen van de kist achter mijn huis "De amerikaanse douane heeft de gehele container in de blokkade gezet vanwege de veiligheidscontrole", lees ik op 27 mei in een mailtje van expediteur Damco. "Dit betekent dat er vertraging gaat ontstaan in de aankomstdatum. De rederij verwacht dat de container dezer dagen wordt vrijgegeven om verder verscheept te kunnen worden per ms. St. Louis Express, ETA Miami 9-6."

Woensdag 27 mei was de datum waarop het ms. (motorschip) Yorktown Express zou afmeren aan de kade van Miami. Dat is ongetwijfeld gebeurd, maar zonder mijn motor! "Waar is die kist nu dan?", vraag ik aan mijn contactpersoon, dezelfde die me een week geleden vroeg om een adres in de USA, omdat de douane daarom verzocht zou hebben. "Ik weet het niet - het schip doet verschillende havens aan. Antwerpen, Hamburg, New York - het is allemaal mogelijk."

Ik vraag nog even door naar de jurisdictie van de amerikaanse autoriteiten: "Kunnen die een kist vasthouden in Antwerpen?" "Nou nee, maar ze kunnen wel een container de toegang tot de territoriale wateren ontzeggen", is het laconieke antwoord. Maar ik geloof er geen snars van: die toestemming was immers al verleend. En waarom zou een rederij het risico lopen een container te laden, er andere bovenop te zetten, om dan in een volgende haven alles weer af te stapelen omdat 'de mijne' van de boot af moet?

Twee weken uitstel?

Ik heb weinig keus: zonder motor (en bagage) wordt het moeilijk reizen, en dus zit er weinig anders op: mijn reis start NIET op 31 mei. Sterker: ik kan de vliegtickets in de prullenbak gooien (want mijn voordelige ticket is niet 'refundable').

Het is de valse start van een reis die al meer dan eens is uitgesteld. "Maar: da's reizen", roep ik opgewekt, "er is geen lange reis zonder problemen". Er zullen er nog wel meer komen: een (tijdelijk?) kwijtgeraakte motor is niks ernstigs, zeker als je comfortabel thuis kunt wachten op een oplossing.

Waarschijnlijk kan ik 14 juni vertrekken. Ik koop mijn ticket pas als ik op één of andere manier bevestiging ontvang van het feit dat mijn motor dit keer écht op (of aan de andere kant van) de Atlantische Oceaan is.

Wordt vervolgd...