Van het pad af: Zeilen

Voorbereiding voor een zeiltocht om de wereld

Oefenen

Isabelle had, voordat we elkaar kenden, al wat gezeild, en dus was al snel besloten dat we de wereld rond zouden zeilen. Dat vergt wat voorbereiding in de vorm van een avondcursus navigatie, meteorologie, (zee)kaartlezen, getijden en zo nog wat, het behalen van een aantal licenties (voor het bedienen van een digitale VHF radio) en het verwerven van een ICC (international certificate of competence) met zeilaantekening. En oefenen. Maar dat is lastig zonder zeilboot.

Atlantische Oceaan

Domicil, bovenaanzicht, St LuciaIk heb me inschreven op een site waar ik mijn diensten aanbood als matroos ('crew' is het woord dat men ervoor gebruikt). De eerste was gelijk het betere werk: met een nieuw zeiljacht (van 25 meter) de Atlantische Oceaan oversteken naar Curaçao (in 2013).

Het was een fantastische ervaring. De nachtelijke stilte middenop een enorme plas water terwijl de rest van de bemanning ligt te slapen, het stukje zwemmen in water van 3.000 meter diep, het vissen (of de pogingen daartoe) en natuurlijk de aankomsten in Plymouth (Engeland), Porto (Portugal), Las Palmas (Canarische Eilanden, Spanje), Saint Lucia (Oost-Caraïben) en Curaçao (West-Caraïben).

Cruise

In 2014 ben ik van Brazilië via Frans Guyana naar Suriname gevaren. Het eerste stuk (5 dagen en nachten schuin de monding van de Amazone over) waren van dezelfde sereniteit als die over de oceaan. Daarna zijn we een aantal grote rivieren opgevaren. Niet gezeild, helaas, maar met de dieselmotor 'opgestoomd'. De eigenaar (en kapitein) wilde een reisgids schrijven waarin hij uitlegt hoe ver je deze rivieren kunt bevaren en wat er onderweg te zien is. Hoogtepunt was een dag met vooral zijrivieren, waarbij we dwars door de dichte jungle voeren (totdat het zó dicht werd dat het staand tuig verstrengeld raakte en zelfs achteruit varen erg moeilijk werd).

Op de grensrivier tussen Frans Guyana en Suriname ben ik afgestapt om naar Trinidad te gaan, om aldaar een een zeilboot te kopen. De uitgevoerde expertise was snel klaar: deze boot had een aantal gebreken die ik mezelf niet zag verhelpen, waarna de koop ontbonden is.

Stille Oceaan

Aan het roer van Reprise, Auckland, New-Zealand Als laatste wilde ik nog eens een wat 'moeilijker' stuk zee oversteken. Het werd Nieuw-Zeeland naar Tahiti (in 2015). De zee is er een uitdaging omdat er constant vrij hoog aan de wind moet worden gezeild in een zee die 'verward' wordt genoemd. We zijn net ten noorden van de 'roaring forties' gebeleven, maar waar de wind doorlopend behoorlijk sterk is. Het ergst waren 5 dagen 'wasmachine weer': waar de boot tegelijk rolt en stampt zodat iedere beweging onvoorspelbaar wordt. De kapitein is één van die dagen lelijk gevallen en ik dacht even dat de 68-jarige niet meer overeind zou komen.

Bij terugkeer heb ik opnieuw een koopcontract getekend: dit keer voor een 45 voet VanderStadt. Helaas liep ook deze expertise slecht af.

Omdat de voorbereidingstijd (voor een wereldreis per zeilboot) enige jaren in beslag neemt, hebben we besloten het zeilproject af te blazen omdat we in tijdnood kwamen. Het reizen is belangrijker dan het vervoermiddel en daarom hebben we een auto gekozen om de volgende reis mee te maken. Autorijden, kaartlezen, etc kunnen we al - zo konden we zeker op tijd vertrekken (augustus 2018). Ik heb niettemin veel plezier beleefd aan het voorbereiden van onze zeilreis (die niet door ging).